ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ

zastabka paspartu

                                                                                                             

ΠΙΕΡΟ – (Πλησιάζει κάπως διστακτικά. Δεν του πέρασε ακόμα ο φόβος.) Ώστε είσαι γάτα!

ΓΑΤΟΣ – Ακόμη μια φορά, και θα σου ζωγραφίσω τη μούρη!

ΠΙΕΡΟ – Τι είναι πάλι;

ΓΑΤΟΣ – Γάτος είμαι! Γάτος, γένους αρσενικού, αριθμού ενικού και μοναδικού! Χώνεψε το, άμα θες να’μαστε καλά!

ΠΙΕΡΟ – Ντάξει! Ντάξει! Μη ξεχνάς όμως, εγώ σε κληρονόμησα, και όχι εσύ εμένα!

ΓΑΤΟΣ – Αυτό συζητιέται. Λίγο πριν πεθάνει, με κάλεσε ο ευλογημένος, ο πατέρας σου, και μου είπε – «Σε δίνω στο μικρό μου, γιατί είναι λίγο ζαβό, αλλά έχει πολύ καλή ψυχή και είναι κρίμα. Να τον προσεχείς» λέει, (αρχίζει να ρουφάει τη μύτη του), «να σταθείς στο πλευρό του καημένου του μικρού μου, γιατί θα χαθεί άδικα η γλυκιά η ψυχούλα του μες’ τα άγρια δάση της άθλιας ζωής» (στη φωνή του ακούγονται υστερικές νότες. Ο Πιερό, εν τω μεταξύ, κάνει κάτι με το σκοινί, κάτι που μοιάζει σαν θηλιά, κλαίει μαζί με τον Γάτο, αλλά πότε-πότε δοκιμάζει τη θηλιά στο κεφάλι του, κάτι αλλάζει, δοκιμάζει ξανά, και όλα αυτά μέσα στα δάκρυα) Αχ! να που είχες δίκιο, σοφέ γέρο! Να πως αληθεύουν τα λόγια σου! Κοίτα, κοίτα τον ανόητο, που έκανε μια θηλιά, και ούτε δέντρο έχει, ούτε περιβόλι εδώ γύρω για να κρεμαστεί, να γλιτώσει, αφού έχει μυαλό κουκούτσι και φαντασία μηδέν! (κλαίει)

ΠΙΕΡΟ – (κλαίει) Δεν το κάνω για μένα, φλύαρε μου γατούλη…

ΓΑΤΟΣ – (κλαίει) Για ποιόν, τότε, ποίος άλλος εδώ χρειάζεται τη θηλιά για να γλιτώσει μια και καλή, να ησυχάσω και εγώ;

ΠΙΕΡΟ – Για σένα είναι…                Συνέχεια

zastabka paspartu(Ο Βασιλιάς κάθεται κάτω, κρατώντας δυο μαξιλάρια στα αυτιά του. Ακούγεται τρομερός θόρυβος, χαχανητά,κραυγές. Κάποια στιγμή όλα σταματούν)

ΒΑΣΙΛΙΑΣ(αφουγκράζεται) Ει! Κάποιος να πάρει τα μαξιλάρια! (Δύο υπηρέτες τα παίρνουν απ’τα αυτιά του, αλλά μένουν κοντά) Ουφ!… ησυχία! Εγώ το έλεγα τότε της Βασίλισσας, γέννησέ μου ένα γιο, να’χω κάποιον για να του παραδώσω τον θρόνο! Θα τον κάνω, έλεγα, στρατηγό – έχω μέσον-, θα τον μάθω να κυβερνά, θα του χαρίζω όπλα, άλογα, θα τον κάνω έναν άντρα πραγματικό… Όχι, έλεγε, κορίτσι θέλω! Ορίστε τώρα, Πεισματάρα! Ε! πεισματάρα! (βλέπει στον ουρανό και φωνάζει) Όλο του κεφαλιού σου έκανες! Εγώ έτσι, εσύ αλλιώς! Εγώ αλλιώς, εσύ έτσι! Εγώ εμπρός, εσύ πίσω! Εγώ δεξιά, εσύ αριστερά! Τώρα πες μου, ανάποδη, πες μου τι να κάνω; (Η πόρτα ανοίγει, πετάγεται μέσα ο μπάτλερ, από πίσω του τον κτυπά ένα μαξιλάρι και τον ρίχνει κάτω.)

ΜΠΑΤΛΕΡ – Της μεγαλειοτα… τα… τα…

ΒΑΣΙΛΙΑΣ – Να τα-α-α…

ΜΠΑΤΛΕΡ – Η πριγκίπισσα…

ΒΑΣΙΛΙΑΣ – Μαξιλάρια, γρήγορα! (του δίνουν τα μαξιλάρια, και προσπαθεί να φύγει, με τα τέσσερα του, κρατώντας τα μαξιλάρια με τα χέρια. Αλλά πετάγεται μέσα η Πριγκίπισσα, τον καβαλάει, του τραβάει τα αυτιά, γελάει, παίζει)

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ – Μπαμπά! θέλω να παντρευτώ!….   Συνέχεια

 zastabka paspartu

ΒΑΣΙΛΙΑΣ – Έξω! Όλοι ! Έξω! Ο Βασιλιάς θέλει να μείνει μόνος! Και όποιος τολμήσει να χώσει μέσα το κεφάλι του, θα το χάσει στην στιγμή!…

ΜΠΑΤΛΕΡ– Μεγαλειότατε, κάποιος κύριος Γίγαντας ζητά την ακρόαση σας.

ΒΑΣΙΛΙΑΣ– Γίγαντας. Α! Ωραία. Λίγη μου είναι η μικρή, μας ήρθαν και οι γιγάντιες! Πως είναι;

ΜΠΑΤΛΕΡ– Ε… Τι να σας πω, Μεγαλειότατε… Άνθρωπος είναι, στο μπόι μου περίπου, νέος…

ΒΑΣΙΛΙΑΣ– Στο μπόι σου. Ο γίγαντας. Ξέρεις τι θα μου λείψει όταν σου κόψω το κεφάλι; Αυτές οι μπούρδες που λες. Από ντύσιμο;

ΜΠΑΤΛΕΡ– Κατάλληλο.

ΒΑΣΙΛΙΑΣ– Τι κατάλληλο; Για κόμη κατάλληλο; Για μαρκήσιο κατάλληλο; Για ζητιάνο κατάλληλο;

ΜΠΑΤΛΕΡ– Κοντά στο κόμη θα λεγα…

ΒΑΣΙΛΙΑΣ– Αχά. Άντε, φέρ’ τον να δούμε τι θέλει…   Συνέχεια

zastabka paspartu

ΠΡΙΓΚΙΠ – Χορεύετε;

ΠΙΕΡΟ – Ναι, Πριγκίπισσα…

ΠΡΙΓΚΙΠ – Πως σας λένε;

ΠΙΕΡΟ – Ναι, Πριγκίπισσα…

ΠΡΙΓΚΙΠ – Από πού είστε;

ΠΙΕΡΟ– Ναι, Πριγκίπισσα…

ΠΡΙΓΚΙΠ – Σας αρέσει εδώ;

ΠΙΕΡΟ – Ναι, Πριγκίπισσα…  Συνέχεια

zastabka paspartu

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ– Θα το σκάσω! Αλλά πως…τα παράθυρα είναι ψηλά, που να πηδήξεις! Η πόρτα (χτυπά) ε; είναι κανείς έξω;

(ακούγεται η φωνή του φρουρού) – μάλιστα υψηλοτάτη!

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ– Φρουρείται. Ωραία… και να βγω έξω, θα με δουν, αλλά αν… Φρουρέ!!! Έλα μέσα!

ΦΡΟΥΡΟΣ– (μπαίνει) Στις διαταγές σας υψηλοτάτη!

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ– (τον κοιτάζει εξεταστικά) Μπα.. με τέτοια ρούχα, δεν πας μακριά… (της έρχεται μια ιδέα)

Σε διατάζω να μου φέρεις εκείνο τον ζητιάνο μουσικό που παίζει κάτω από το παράθυρό μου! Έχω κατάθλιψη και θέλω να ακούσω τα πιο θλιβερά τραγούδια του κόσμου!! Άντε και γρήγορα!!!

ΦΡΟΥΡΟΣ– Μάλιστα υψηλοτάτη!

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ– Ωραία, για να δούμε αν θα δουλέψει…

ΦΡΟΥΡΟΣ– (μπαίνει σπρώχνοντας μέσα τον ζητιάνο. Ο ζητιάνος είναι κατατρομαγμένος. Ο φρουρός τον αφήνει κάτω και στέκεται προσοχή) Διατάξτε!

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ– Έξω!

ΦΡΟΥΡΟΣ– Μάλιστα. (φεύγει) (η πριγκίπισσα κάνει ένα γύρο από τον ζητιάνο και τον περιεργάζεται. Ο ζητιάνος τα έχει χαμένα, τρέμει και βγάζει κάτι μουγκρητά χωρίς να αρθρώσει λέξη)

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ– (στον εαυτό της) Λερά είναι τα ρούχα του, και βρωμάνε απαίσια… μπλιάχ… θα σιχαθώ τον εαυτό μου, αλλά… (στο ζητιάνο) Γδύσου! (ο ζητιάνος γουρλώνει τα μάτια και μουγκρίζει)

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ– Είπα γδύσου! Η πριγκίπισσα σε διατάζει να γδυθείς! Αλλιώς θα καλέσω τη φρουρά και θα σου κόψουν το κεφάλι!! (ο ζητιάνος αρχίσει να γδύνεται, η πριγκίπισσα μπαίνει πίσω από ένα παραβάν) …    Συνέχεια

zastabka paspartu

ΓΑΤΟΣ– Μιλώντας ειλικρινά, πεινάω.

ΜΑΝΑ– (Αποσβολωμένη αλλά απτόητη.) Αυτό μας έλειπε. Η γάτες που μιλούν. στο τίμιο μου κατάστημα. Εγώ , κύριε έχω δει και αποδεί, και δεν με πιάνουν αυτά . Μιλάς δε μιλάς, αν είσαι γάτα- ξουτ στη γωνιά! (απλώνει το χέρι για να τον πιάσει από το σβέρκο.)

ΓΑΤΟΣ– Επ! έχουμε και νυχάκια! Και να ξεκαθαρίσουμε μια και καλή. Είμαι γάτος, γένους αρσενικού και αριθμού μοναδικού. Ένα ον προφανώς ξεχωριστό, και απαιτώ τη δέουσα προσέγγιση…(ο Πιερό με μια αυτόματη κίνηση του δίνει μια σφαλιάρα.) ευχαριστώ. Εν συντομία. Θα φάμε καμιά φορά;

ΜΑΝΑ– Σιγά μην πάρω παραγγελία από μια (ο γάτος μουγκρίζει) …ένα γάτο! (Στον Πιερό) τι επιθυμεί ο κύριος;

ΓΑΤΟΣ– Τωωωρα μάλιστα…

ΠΙΕΡΟ– Η αγάπη μου επιθυμεί τα άστρα του μεσονυχτιού…

ΓΑΤΟΣ– Λοιπόν, να πάω στη γωνιά η να κάτσω εδώ;

ΠΙΕΡΟ– Να πάω-που; Να κάτσω- που; Να ησυχάσει η καρδιά μου…  Συνέχεια

zastabka paspartu

ΓΑΤΟΣ – Μπράβο! Σκότωσέ με και ύστερα θα σε κάνω βάτραχο! Και εσένα που φωνάζεις πολύ, δήμαρχο σκουληκιών! Ντροπή! Ντροπή σας, συμπολίτες! Τι πάτε να κάνετε; Τι πάτε να κάνετε σας ρωτάω; Δέκα χιλιάδες άνθρωποι με όπλα, με κανόνια, με αεροπλάνα, με άρματα μάχης και υποβρύχια, βγήκατε στους δρόμους της πολιτείας μας για να κυνηγήσετε έναν ερωτευμένο γάτο; Είστε έτοιμοι να γκρεμίστε όλη την πόλη, μόνο και μόνο για να χαρεί η νοσηρή σας ορμή για κυνήγι! Τώρα! Τώρα που η πολιτεία μας απειλείται από εκατομμύρια αόρατους εχθρούς! Τώρα, που τα ποντίκια σφίγγουν το κλοιό τους γύρω από τις προμήθειές σας! Ω! εσείς επιπόλαιοι, στρέφετε απερίσκεπτα τα όπλα σας εναντίον του σωτήρα σας! Σας προτείνω να πάτε στα σπίτια σας, στις εστίες σας, στις γυναίκες σας και τα παιδιά σας πριν είναι πολύ αργά! Και εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη και σας εγγυώμαι την απόλυτη συμπαράσταση όλων των γάτων του κόσμου! (τους χαιρετά με μια βασιλική χειρονομία)…    Συνέχεια

zastabka paspartu

…ΠΙΕΡΟ- Μπορείς να με βρίζεις, να με χλευάζεις όσο θες, Αλλά να πεις τα ποιήματα μου, τη φωνή της καρδιάς μου – ηλίθια δεν το συγχωρώ!

ΓΑΤΟΣ(αμήχανος) Μα τι λες, φίλε, εμείς οι δυο…

ΠΙΕΡΟ– Δεν είμαστε πια! Τον δρόμο σου. Και εγώ το δικό μου.

ΓΑΤΟΣ– (θυμώνει και αυτός) Αχ, έτσι, ε; Αυτή είναι η περίφημη ευγνωμοσύνη των ανθρώπων! όπως θες, φίλε!…   Συνέχεια

zastabka paspartu

ΓΑΤΟΣ – Ει! Ει! Ει!… (Η ηχώ επαναλαμβάνει τη φωνή του, και τον κοροϊδεύει) Είναι εδώ κανείς; (Η ηχώ – «κανείς, κανείς…») Μάλιστα! Αφού δεν είναι κανείς, ας κάτσω να φάω λιγάκι! (Η ηχώ επαναλαμβάνει τις τελευταίες λέξεις. Ο Γάτος τρομάζει, αλλά δεν το δείχνει. Τη στιγμή που αρχίζει να τρώει, ακούγεται η φωνή του Γίγαντα)

ΓΙΓΑΝΤΑΣ – Ποιος με ξυπνάει μεσημεριάτικα;

ΓΑΤΟΣ(Αναπηδάει και κρύβεται. Απαντάει όμως με πολύ θράσος) Και ποιος τολμάει να διακόπτει το δικό μου μεσημεριανό;

ΓΙΓΑΝΤΑΣ – Βουίζεις σαν κουνούπι! Λέξη δεν καταλαβαίνω! Για μίλα δυνατά! Ποιος είσαι;

ΓΑΤΟΣ – Όταν τρώω δεν μιλάω!

ΓΙΓΑΝΤΑΣ – Άκου κουνούπι! Έχεις μισό δευτερόλεπτο για να του δίνεις από δω! Τι θράσος που έχουνε μερικοί να μπαίνουν σε ξένα κάστρα, χωρίς πρόσκληση, και μετά να αντιμιλούν κιόλας!

ΓΑΤΟΣ – Και συ ήρθες απρόσκλητος! Έκαστες στο κάστρο του Βασιλιά, άρπαξες το μισό του Βασίλειο και ούτε συγγνώμη δεν ζήτησες!

ΓΙΓΑΝΤΑΣ – Εγώ; Να ζητήσω συγγνώμη εγώ;

ΓΑΤΟΣ(ειρωνικά) Όχι! Εγώ!

ΓΙΓΑΝΤΑΣ – Λοιπόν! Μιλάς πολύ άσχημα και επομένως θα σε φάω! Αλλά πρώτα θέλω να μάθω γιατί ήρθες εδώ;…    Συνέχεια

zastabka paspartu

ΓΑΤΟΣ – Οι ληστές! Ήτανε 10! Όχι 20! Όχι 152 και μισός ήτανε! Ο κόμης πάλεψε σαν λιοντάρι και πλήγωσε 2000 τουλάχιστον! Αλλά ο τελευταίος τον κτύπησε στο κεφάλι!

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ(βλέπει τον Γάτο, και μπαίνει στο παιχνίδι)Αχ! Στο κεφάλι! Άκουσες μπαμπά; Τον χτυπήσανε στο κεφάλι! Αχ τον καημένο! Που είναι; Θέλω να τον δω!

ΓΑΤΟΣ – Να ‘τος! Μεγαλειότατη, ο φίλος μου, ο κόμης Καραμπάς, γυρίζει μετά από μεγάλη νίκη προς τιμή σας! Και έχω να σας παραδώσω εκ μέρος του ένα δώρο, με το οποίο ο κόμης, ερωτευμένος τρελά εδώ και καιρό με την Πριγκίπισσα, ζητά το χέρι της πριγκίπισσας. (βγάζει το ποντίκι)

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ – Ποντίκι!

ΒΑΣΙΛΙΑΣ – Καλός γαμπρός! Άκου, ποντίκια για δώρα!

ΓΑΤΟΣ – Τούτο το ποντίκι δεν είναι ένα συνηθισμένο ποντίκι! Είναι ο τέως Γίγαντας! Ο κόμης Καραμπάς πάλεψε σκληρά, με όλο το θάρρος του και κατάφερε να τον κάνει όπως είναι τώρα! Ένα άκακο ποντικάκι!

ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ – Αχ, Μπαμπά, άκουσες, μπαμπά; (τρέχει στον Πιερό,σωριασμένο κάτω)

Αχ κόμη μου! Αχ! Θα πεθάνω πάνω στο άψυχο κορμί σου!

ΓΑΤΟΣ – …Και του πήραν όλα τα ρούχα! Σιγά, σιγά κυρία μου, θα τον πνίξετε!…     

zastabka paspartuΣυνέχεια                           

GIM

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s